× Prima pagină Stil Îmbrăcăminte Încălțăminte Accesorii
Bretelele pentru bărbaţi: pro şi contra

Bretelele pentru bărbaţi: pro şi contra

Există trei metode de a menţine talia pantalonilor la locul potrivit: 1 – să porţi curea, 2 – să porţi bretele, 3 – să nu porţi niciuna dintre cele enumerate mai jos. „Cum aşa?” – te-ai putea întreba – „pantalonii fără curea este o încălcare a regulilor. Se permite acest lucru?”. Şi da, şi nu. Trebuie de înţeles un lucru: dacă porţi pantaloni cu găici (în special, jeans) atunci eşti obligat să porţi şi curea. În caz contrar vei avea un aspect neglijabil.

Cugetul nostru tinde spre logică şi finalitate: dacă betelia pantalonilor are găici, atunci ele trebuie să-şi îndeplinească funcţia – să susţină cureaua. Iar cureaua, la rândul său, – pantalonii.

Poate bărbatul să nu folosească o curea? Răspunsul – da. Ideal ar fi pantalonii fără găini. Ei trebuie croiţi exact pe mărimea proprietarului. Sau să aibă barete laterale reglabile – mini curele din același material ca și pantalonii, care se pot regla. Un asemenea model de pantaloni este partea componentă a costumelor scumpe, însă ai putea să-ţi rogi croitorul să le facă, dacă îţi coşi pantaloni la comandă.

Jeanşii şi pantalonii chinos trebuie purtaţi cu curea. Măcar din motiv că cureaua, dacă este calitativă – este un element de decor care se combină cu alte accesorii sau încăţămintea.
Însă astăzi nu voi scrie despre curea. Vom afla care sunt avantajele şi dezavantajele bretelelor – accesorii nu prea populare, dar o metodă bună aleasă de unii bărbaţi pentru a-şi fixa pantalonii.

Bretelele pentru pantalonii bărbăteşti – anacronice sau accesorii clasile atemporale?

Timpul trece, vremea se shimbă, iar costumul bărbătesc se schimbă, evolueayă, se transformă şi capătă noi forme şi metode de croire. Redingota a dat naştere fracului, care, în cele din urmă, a luat forma sacoului contemporan; batista de la gât s-a transformat în cravată. Hainele au fost „nevoite” să ţină pasul cu timpul, să fie actuale şi să satisfacă necesităţilor şi stilului de viaţă a omului contemporan. Astăzi, oamenii ales ceea ce este ami simplu şi mai comod. Cămaşa nu mai este considerată lenjerie, iar din această cauză costumul din trei piese a devenit o raritate. Să legi şireturile a devenit obositor, astfel că au apărut pantofii loafers. Pantalonii au nevoie de prea multă atenţie – iar oamenii au început să poarte jeanşi în fiecare zi.

Bretelele pentru bărbaţi au fost şi ele victime ale tendinţelor modei şi a timpului. E mai uşor să-ţi pui cureaua dimineaţa, decât să te chinui cu bretelele. Pe lângă astea, bretelele fac parte din categoria lenjeriei, iar din acest motiv trebuie să porţi o vestă sau un sacou închis.

Cu toate acestea, există o duzină de dovezi că în ziua de astăzi, bretelele încă mai au un rol important în stilul masculin contemporan.

Câteva argumente PRO purtării bretelelor:

  • Cu toate că este un pic dificil să le îmbraci, bretelele fixează ideal pantalonii. Orice mişcare ai face, poţi fi sigur – talia pantalonilor nu se va schimba. Iar dacă ai şi burtă – este încă un argument pentru care poţi să porţi bretele, acestea fiind mai comode decât cureaua.
  • În comparaţie cu cureaua, bretelele nu strâng talia şi astfel nu împiedică circulaţia normală a sângelui în organism.
  • Purtând bretele, nu va trebui să-ţi mai faci griji că cămaşa ar ieşi din pantaloni.

Cum să porţi bretelele

Deci, ai decis că vrei să porţi bretele. În acest caz, trebuie să ţii cont de câteva reguli actuale. În primul rând, evită cea mai mare greşeală care poate fi comisă de vreun bărbat: să porţi bretele şi curea în acelaşi timp.

E o greşeală oribilă, exagerare, too much, etc. Ori curea, ori bretele! Altfel rişti să arăţi penibil. Alege una dintre aceste accesorii, iar imaginea ta nu va fi pătată.

A doua regulă se referă la alegerea între bretele care se fixează cu nasturi sau cu cleme metalice.

În limba engleză există două cuvinte care sunt echivalente cuvintului „bretele” — braces şi suspenders. Unii cred că acestea sunt doar variante engleze sau americane. Nu e chiar aşa. Braces – înseamnă bretele care se fixează cu nasturi, iar suspenders – cu clame. Asta este o diferenţă principială.

Există o părere destul de populară, de care trebuie să ţii cont: bretelele care se fixează cu nasturi sunt mai utilizate decât cele cu clame. Mai mult decât, există păreri că clamele – nu sunt purtate de gentlemani. Este şi o explicaţie logică: materialul de fixare din piele arată frumos, elegant și real; clama metalică – ceva superficial, aproape copilăresc şi pot fi comparate cu papionul – pe care pur şi simplu îl închei la spate. Cu toate acestea, totul are un sens şi valoare, dacă vorbim despre stilul clasic sau  îmbrăcămintea cu elemente „smart”.

Şi totuşi, dacă nu vrei să coşi mai mulţi nasturi în partea interioară a beteliei pantalonilor, atunci trebuie să alege bretele cu cleme metalite. Însă trebuie să le alegi pe cele late şi de calitate.

 

Jeanşi cu bretele

Dacă porţi jeanşi cu bretele, atunci trebuie din start să decizi cum vrei să le fixezi – în interior sau în exterior. Ambele variante au dreptul să existe. Prima crează o imagine mai rezervată, a doua – mai extravagantă. Exemplele sunt prezentate mai jos, iar decizia îţi aparţine.

Cu ce să porţi bretelele – cu maiou sau cămaşă sau cu ambele? Dacă alegi o cămaşă totul este evident – această piesă vestimentară va arăta armonios în combinaţie cu bretele, în timp ce maioul crează îndoieli. Alegând un maiou, înseamnă că amesteci stiluri, iar acest lucru trebuie să-l faci cu atenţie. Trebuie să fii un pic ironic ca să porţi un costum de afaceri cu o pereche de ghete. Acelaşi lucru îl putem afirma şi în acest caz: maioul şi bretelele este o comabinaţie riscantă.

Sursa

Distribuie pe facebook Distribuie pe facebook