× Prima pagină Stil Îmbrăcăminte Încălțăminte Accesorii
Sfaturi pentru a alege ochelarii de soare potriviți

Sfaturi pentru a alege ochelarii de soare potriviți

Ochelarii de soare sunt un accesoriu pentru care avem nevoie de timp ca să-l găsim pe potrivă. Aceștia trebuie probați, comparați și, cum bine știm că ochelarii de calitate costă, să adunăm destui bani. În acest articol vom vorbi despre producători, materiale și cum trebuie să ai grijă de ochelarii tăi, dar, de asemenea, îți vom oferi și câteva sfaturi despre cum să alegi ochelarii potriviți

Până a trece la sfaturi, te rog să răspunzi la o întrebare care la prima vedere pare banală: de ce avem nevoie de ochelarii de soare?

Structura ochiului uman poate fi comparat cu o lupă, care, permițând trecerea unei raze de soare, poate aprinde un foc. În rolul lentilei îl ocupă cristalinul, ce multiplică acționarea fasciculului de mai multe ori, care poate arde cu ușurință retina ochiului. Din păcate, oamenii nu se pot uita liber la soare.

Omul este o ființă vulnerabilă, iar imperfecțiunea organismului său trebuie să o compenseze cu tot felul de adaptări. Ochelarii cu lentile întunecate și au devenit invenția care ne-a permis să ne uităm la soare fără să ne încrețim fruntea.

Desigur, poți ignora realizările civilizației și pur și simplu să-ți închizi ochii când soare bate prea tare, dar în acest caz există riscul de a primi o doză de raze ultraviolete, iar apariția ridurilor inutile în zona ochilor puțin probabil să te mulțumească. Printre altele, ochelarii sunt un accesoriu minunat pentru bărbații care își respectă stilul.

Deci, vom presupune că ai mare nevoie de ochelari de soare și, prin urmare, ai nevoie de câteva îndrumări pentru a-i alege corect.

Modele

Vom începe de la modele. Aici sunt cele mai faimoase, care au devenit vedete, au ocupat un loc ferm și permanent în colecții. Aceștia pot fi cumpărați și purtați fără riscuri, cu condiția să fie în armonie cu fața ta (vezi mai jos), precum și cu un stilul de viață și circumstanțele în care îi porți.

Modelul Aviator  Ray-Ban

Au fost inventați în 1936 pentru a face față nevoilor piloților americani. Lentilele Aviator au o forma de picătură, care corespunde în mod optim câmpului de vedere al ochiului uman. Până în prezent, acest model – este probabil cel mai popular printre bărbați și femei.

Wayfarers Ray-Ban

Este modelul a cărui apariție în anii ’50 poate fi numită o revoluție în lumea ochelarilor de soare datorită cadrului de plastic într-o o formă neobișnuită pentru acea vreme (înainte de aceasta, cadrul era în totalitate din metal). După ce a trecut peste vârfului popularității între anii ’50 și ’60, au fost uitați temporar în anii ’70 și au revăzut popularitatea în anii 80, acum (aproximativ de prin anii 2000) Wayfarer este iarăși popular.

Clubmaster Ray-Ban

La fel ca și cele două menționate mai sus, Clubmaster se numără printre așa-numitele modele „iconice” ale brandului Ray-Ban. Ochelarii „browline” (cu partea superioară a cadrului îngroșată), inventați în 1947, au fost în top între anii 50-60, fiind preferații clasei inteligente. Acum, când dragoste pentru retro este din nou pe val, au ajuns să fie foarte căutați.

Persol 649 și 714

Persol – este o companie italiană, care a fost fondată în anul 1917.

Modelele iconice sunt 649 (sau 9649 – modernizat, cu o ramă mai subțire) și modelul 714 – care se pliază, cunoscut în parte datorită actorului Steve McQueen și filmul The Thomas Crown Affair din 1968. Aceștia sunt ochelarii care au obținut popularitate datorită atât calității și designului, cât și modului în care au fost creați.  Are trăsături asemănătoare cu aviatorii, dar în același timp este un model independent. Sunt foarte confortabili datorită tehnologiei brevetate Meflecto, care permite aibă brațe flexibile, potrivite pentru aproape orice dimensiune a capului. Însă acești ochelari sunt destul de costisitori: în magazinele online pot fi cumpărați cu aproximativ 200 – 230 de lire.

Original sau fake?

Dese ori apare întrebarea: ce este mai rezonabil – să cumperi ochelari scumpi dar de calitate într-un magazin fiabil sau să optezi pentru un fals de câteva zeci de lei din piață. Este foarte populară idea că ochelarii ieftini nu au protecție împotriva razelor ultraviolete, deci este periculos să-i cumperi. În mare parte acesta este un mit și asta deoarece multe fabrici chineze, care produs imitații cu tonele, au învățat de mult timp să creeze protecție eficientă împotriva razelor UV. Unica problemă este că nu poți fi sigur de calitatea fiecărui model și îi poți verifica doar cu ajutorul unor echipamente speciale. Ochelarii de marcă scumpi au marcajul marcajul corespunzător te scutesc de astfel de îndoieli. Nu trebuie să neglijezi acest aspect deoarece ochelarii de soare fără protecție UV sunt mult mai periculoși pentru sănătate decât să nu porți deloc.

Nu trebuie să ții cont numai de prețul ochelarilor. Garanția unei achiziții reușite va fi un magazin de încredere, precum și senzațiile tale subiective: vizuale și tactile. Adică, atunci când cumperi ochelarii trebuie să îi atingi, să îi probezi în toate modurile posibile. Acesta este motivul principal pentru care este mai bine să nu cumperi ochelari de soare într-un magazin online. Deși există o soluție: poți să-i probezi oriunde, dar să-i cumperi de unde dorești.

Deci, ai decis să cumperi o pereche de ochelari originali și să investești o sumă frumușică de bani (50-150 de dolari). Evident, pentru acești bani vrei să cumperi un produs calitativ, iar asta înseamnă să îl studiezi mai bine atunci când îl procuri.

Cum să faci diferența dintre ochelarii originali și cei fake?

  • Ochelarii originali se vând în set cu o husă de calitate și o cârpă pentru șters.
  • Detaliile pentru ochelarii de calitate trebuie să se potrivească: balamalele să fie netede, șuruburile bine fixate la fel și lentilele fixate ferm în cadru.
  • Dacă janta ochelarilor este din fier, aceasta trebuie să fie monolită.
  • Pe ochelarii originali, în interiorul brațelor sunt gravate numele producătorului și seria modelului.

De multe ori poate fi dificil să distingi falsul de ochelarii adevărați, însă uneori este foarte ușor:

Branduri

Există o mulțime de branduri, însă, de fapt, întreaga piață de ochelari de soare este împărțită între trei companii. Din păcate, au trecut zilele când Ray-Ban și Persol erau firme independente. Astăzi acestea se află sub aripa gigantului italian Luxottica și creează iluzia concurenței. Iată care sunt cei trei jucători importanți care ocupă mai mult de 90% din piața mondială, precum și unele dintre brandurile lor:

  • Luxottica (Ray Ban, Persol, Oakley, Oliver Peoples, Ralph Lauren)

  • Safilo (Carrera, Polaroid)

  • Marcolin (Diesel, Ermenegildo Zegna, Tom Ford)

În ciuda faptului că există doar trei companii, acest lucru nu înseamnă că calitatea tuturor mărcilor nu este diferită. Standardele și abordările, în funcție de marcă, sunt încă diferite.

Iată câteva mărci de ochelari de soare, din diferite categorii de prețuri, care să le acorzi atenție:

Ray-Ban, Persol, Oliver Peoples, Warby Parker, Moscot, Tom Ford, LGR, Polo Ralph Lauren.

Stilul

Evident este faptul că nu trebuie să uităm că ochelarii de soare trebuie purtați ținând cont de ținută sau de situație. Acest lucru înseamnă că ei trebuie să corespundă stilului nostru. Aici avem nevoie de recomandări, cel puțin o diferență între ochelarii caracteristici stilului formal sau casual. Vom face o analiză cu ajutorul infograficului de la Dappered, deoarece este o descriere destul de exhaustivă, care dă o idee despre ochelarii de soare caracteristici stilului formal, potriviți unui costum de afaceri, și cei caracteristici stilului casual. De asemenea, infograficul ne prezintă și diferența dintre modelele retro și cele moderne.

Cu siguranță vei observa că în punctul de intersecție se află ochelarii Ray-Ban New Wayfarer.

Probabil ai observat că în desen lipsesc ochelarii de soare sport. Acel stil banal care a încercat să cucerească piața în anii 80-90. Îți recomand să te gândești bine înainte de a-i cumpăra.

Deoarece a venit vorba despre categoria „AȘA NU!”, merită să menționez și despre purtarea ochelarilor într-o încăpere întunecată. Atunci când intri într-o clădire/metro/etc, strângi umbrela. Așa este și în cazul acesta: purtarea ochelarilor în lipsa soarelui este absurd.

Materialul ramei și a lentilelor

Majoritatea lentilelor pentru ochelarii de soare sunt, în prezent, fabricate din plastic. Cu toate acestea, sticla este, de asemenea, un material destul de popular. De exemplu, lentilele modelelor Persol 649 și 714 sunt din sticlă. Avantajul lentilelor din plastic este că sunt mai rezistente la impact și ochelarii sunt mai ușor, însă zgârieturile apar mai repede. Lentilele de sticlă, la rândul lor, nu sunt protejate de zgârieturi și sunt fragile. Dacă vorbim despre claritate și nedistorsionată, atunci partea de sus va câștiga plastic de calitate.

Culoarea lentilelor este o altă caracteristică importantă a ochelarilor. Gama de culori este destul de largă: albastru, galben, portocaliu, verde, însă cele mai confortabile pentru ochiul uman sunt lentilele gri și maro. Ele oferă cea mai „corectă” percepție și claritate, iar ochii, respectiv, obosesc mai puțin.

Lentilele polarizante protejează efectiv ochii de lumina reflectată a soarelui (de la zăpadă, apă, etc.). Sunt perfecte pentru cei ce merg la pescuit sau schi.

O opțiune importantă poate fi posibilitatea înlocuirii lentilelor. Informează-te despre acest lucru înainte de a cumpăra o pereche de ochelari. Adesea, înlocuirea lentilelor este mai ieftină decât cumpărarea altor ochelari.

Materialul din care este confecționat cadrul ochelarilor poate fi plastic sau metal. Mai rar este utilizat oțelul, titanul, aluminiul sau monelul (aliajul dintre cupru și nichel). Titanul este o opțiune ideală, deoarece este mai puternic decât oțelul, mai ușoară decât aluminiu și este, de asemenea, sigur pentru persoanele care suferă de alergii, dar este dificil de colorat din punct de vedere tehnologic, iar din această cauză, ochelarii cu ramă din titan se găsesc într-o gamă limitată de culori.

În ceea ce privește plasticul, trebuie să fii foarte atent la culoarea cadrului atunci când cumperi o pereche de ochelari. Și asta deoarece există două tehnologii de producere a cadrelor. Cele scumpe sunt produse prin așa-numita tehnologie block-cut, prin care cadrul este „tăiat” dintr-o singură bucată de acetat, obținând astfel o culoare mai saturată și multidimensională, prin urmare și materialul este mai rezistent. Prin această metodă, plasticul obține culoarea în mod natural. Acest lucru poate fi remarcat la ochelarii care au o textură complexă multi-tonală

Acetatul este un plastic de cea mai înaltă calitate. Cele mai bune cadre din acetate sunt produse în Italia și în mici fabrici japoneze.

Cadrele mai puțin costisitoare sunt realizate prin turnarea plasticului într-o matriță, iar mai apoi este vopsit.

Forma feței și proporțiile

Fără doar și poate, ochelarii să ți se potrivească. Iar acest lucru este influențat de mai mulți factori precum: dimensiunea ochelarilor, caracteristicile și forma feței, forma cadrului și culoarea ochelarilor, nuanța pielii, a părului și a ochilor. În primul rând, trebuie să fii sigur că ochelarii nu-ți provoacă disconfort fizic: stau liber pe podul nasului, nu cad, brațele nu te strâng și stau confortabil pe urechi. Cu cât le simți mai puțin, cu atât mai bine. Dacă totul este în ordine, atunci vezi dacă ochelarii te potrivesc după formă și culoare.

Aici se aplică principiile echilibrului și compensării. Cu alte cuvinte, atunci când alegi ochelarii, trebuie să echilibrezi caracteristicile feței și să eviți disproporțiile. De exemplu, dacă ai forma feței a feței nu trebuie să alegi ochelari cu cadru rotund sau aproape rotund. În acest caz ar fi bine să alegi ochelari care au cadrul unghiular:

În cazul unei fețe pătrate sau dreptunghiulare se recomandă  să eviți cadrele unghiulare și să alegi ochelarii cu lentilele rotunjite, de exemplu modelul aviator:

Încă un detaliu important: după cum vezi în imaginea de mai sus, ochelarii cu o ramă îngustă se potrivesc perfect cu trăsăturile mici ale feții. Ochelarii cu rama mai groasă ar fi arătat ciudat.

În cazul unei fețe late este recomandat să alegi ochelarii cu un cadru mai lat.

Iată câteva exemple de echilibrare: fața lată este compensată vizual de ochelarii cu cadru gros. Caracteristicile feței fiind mari, ochelarii nu trebuie să creeze un contrast puternic.

Probabil ți-ai dat seama ce trebuie să alegi dacă proporțiile feței sunt inverse:  în cazul unui maxilar slab, a frunții și pomeților largi trebuie să alegi ochelarii care au un cadru subțire.

Forma ovală a feței este considerată cea mai potrivită din mai multe aspecte. Te poți considera un norocos dacă ai forma feței ovală, deoarece poți alege aproape orice ochelari de soare care îți plac. Ai grijă să ții cont de dimensiuni.

Apropo, acesta este unul dintre punctele-cheie atunci când faci alegerea: ochelarii prea mici nu îți vor proteja ochii, lăsând lumina soarelui pe mărgini, iar ochelarii prea mari te vor face să arăți ridicol.

Cum îi păstrezi și îi îngrijești

Cârpa din microfibre – este instrumentul principal pentru îngrijire lentilelor. De regulă, aceasta vine în set cu ochelarii. E mai bine să le ștergi anume cu astfel de cârpă, decât cu tricoul, de exemplu. Dacă pe ochelari sunt particule de praf care pot zgâria lentilele, cel mai bine este să-i speli cu apă utilizând un săpun lichid și apoi să îi ștergi ușor cu o cârpă moale.

Pentru păstrare este mai bine să folosești un carcasă dură, în cazuri extreme ai putea alege una moale (din piele, de exemplu), dar în niciun caz nu purta ochelarii în geantă sau în buzunarul pantalonilor.

De asemenea, nu este recomandat să porți ochelarii pe cap.  În primul rând, brațele vor slăbi în timp și își vor pierde elasticitatea. În al doilea rând, există mai multe modalități de a purta ochelari din punct de vedere al stilului:

 Eticheta

De multe ori este trecut cu vederea un aspect destul de important precum este eticheta. Trebuie să scoți ochelarii de soare atunci când te întâlnești cu o persoană? Dacă ești politicos și tact și nu vrei să întâmpini dificultăți în timpul comunicării, atunci – da, trebuie.Măcar în primele secunde ale comunicării este necesar contactul vizual. Scoate-ți ochelarii pentru o vreme pentru a-ți întâlni privirea cu interlocutorul.

În viața de zi cu zi, ochelarii de soare au devenit un accesoriu necesar, precum un ceas sau o umbrelă. Iar noi putem să profităm de acest lucru și să cumpărăm un obiect nu doar util și calitativ, ci și stilat. Alegeți, probează, nu face cumpărături impulsive, iar exemplele de mai jos te vor ajuta să înțelegi mai bine în lumea ochelarilor de soare.


Sursa

Distribuie pe facebook Distribuie pe facebook